Här följer vi Gianna genom dräktigheten - senaste uppdateringen överst!
Med reservation för att man inte riktigt vet exakt när allting händer, men ett ungefärligt förlopp..

Valparna föddes den 27 oktober - vi välkomnar 4 hanar och 1 tik till världen!

28 okt: Gianna vilar med sina små efter en jobbig natt - det tog 4,5 timme mellan första och femte valpen och Gianna var så duktig och allt tuffade på, lugnt och fint.

 

Tack för att ni har hängt med på Giannas dräktighetstid - Nu lämnar vi dräktighetsdagboken och övergår till en dagbok för valparna istället.

28 okt: Här ligger den stolta pappanhunden med sin leksak - helt ovetande om vilken lycka han har skänkt genom sin insats! Finaste Sully, det ska bli så roligt att följa valparna genom livet!
27 okt: Så kom de till världen, Giannas och Sullys fina valpar! Välkomna till världen, små underbaringar!
Fem fina valpar - fyra hanar och en tik.
26 okt: Jag gjorde en hörna intill valplådan där jag tänkte sitta och läsa Bästa Valpen och fläta valpleksaker.. Well, det gick ju sådär..
26 okt: Magen sjunker ner och midjan smalnar av alltmer. Det närmar sig! Passar på att ta bild när hon står på sin favvoplats och tigger mat - framför spisen.

25 okt: Kanske inte den mest fördelaktiga bilden på Gianna - men hon visar så gärna upp sin fina valpmage och älskar att bli klappad på den.

De små därinne känner när vi klappar och buffar tillbaka mot handen - så himla häftigt!

Hon förbereder sig för valpningen med massor av vila när vi är hemma - på promenaderna är hon hur pigg som helst!

25 okt: Vår lilla "säl"..

Gianna är nu 87 cm i omfång - Det blir nog en ganska lagom, inte jättestor valpkull.

25 okt: Vi fortsätter njuta av det härliga höstvädret! Vi bor så lyckosamt att vi bara behöver traska rakt ut i skogen utan att behöva ta bilen. Passar utmärkt nu när Gianna inte får åka bil längre. (Endast till veterinär)
Hon älskar att ströva i skogen och "läsa Dagens Hundspår"

Valpningen närmar sig - spännande tider!

24 okt: Bäst att ha på kopplet, man vet aldrig om "andan faller på" att leta bohålor någonstans där det passar mindre bra. Eller jaga katt eller nåt.
Tempen fortsätter att svaja lite grann och jag fortsätter att tempa några gånger per dag för att vara säker på att inte missa tempdippen.

Det är den som signalerar att valpningen är nära förestående. Tempen brukar då gå ner till (för större hundar) strax under 37 grader och stanna där ungefär 4 - 12 timmar medan tiken hässjar och skakar en del medan förlossningsvägarna mjukas upp. Kan i undantagsfall hålla på ända upp till 36 timmar.

Sen stiger den till över 38 grader igen, när det är det dags för de små att komma ut!

24 okt: Eftermiddagspromenad i gråmulet väder. Vackra Gianna spanar efter något - kanske grannens katt?
Idag blev det en sväng på trimbordet - skönt att veta att hon är absolut tovfri inför valpningen.
Nybadad och med nyklippta klor känns hon väldigt redo.

Fast vi lär säkert hinna med fler pälsvårdsstunder innan det är dags - men det är en härlig känsla.

24 okt: Än så länge har magen inte riktigt "åkt ner". När det närmar sig smalnar hon av i midjan och magen sjunker ner. Då ligger valparna i rätt position inför valpningen.

Spännande detta!

Såja, klockan två gick det bra! Med lite god mjukmat och Fortiflora iblandat så slank maten ner.
24 okt: Frukost? Nej tack!
Det märks att vi rör oss mot slutet av dräktighetstiden - Gianna är väldigt bestämd - ingen mat före lunchtid. Basta!

23 okt: Det går lite trögt med maten, men serveras den i mattes och husses säng så går det fint! Inte utan att vi känner oss lite lindade kring en klo just nu.

Men vad gör man inte..

22 okt: Vi har börja ta tempen morgon och kväll nu - better safe than sorry, därför såhär tidigt. Den har börjat pendla lite - inga stora svängningar, men ändå.

Grafen visar hur det kan se ut och vi väntar med spänning på temperaturdippen. Då vet vi att det troligen kommer att bli valpning de närmaste 12 - 24 timmarna.

Gianna är parad sent i löpet, vilket borde resultera i en förhållandevis tidig valpning. Men vi får se - spännande tider stundar!

21 okt: Lite nosaktivering uppskattas - liksom det gömda godiset i snuffelmattan!

Fostren är nu ungefär 15 cm långa och färdigbildade och man kan höra deras hjärtslag med hjälp av stetoskop. Så häftigt att se hur de rumlar runt därinne i magen - ett huvud som buffar eller en rumpa som flyttar sig. Att bara sitta hos henne och känna hur valparna rör sig är så speciellt.

Gianna väger nu 36 kg och midjemåttet har ökat till 84 cm. Hon tar det betydligt lugnare, men uppskattar promenaderna. Hon gillar valplådan och går gärna och lägger sig där.

 

 

20 okt: Kurar i biabädden efter en dag med härliga promenader och massor av kel. Så spännande att få se hur många som gömmer sig därinne i magen.
20 okt: Dags för morgonpromenad! Hon rör sig så lätt, trots att hon börjar närma sig slutet av dräktigheten. Stark och frisk med superbra kondis - känns tryggt och bra.
19 okt: Nybadad och lite frusen kryper hon ihop i soffan..

17 okt: Äter du husse? Får jag sista biten?
Hon är så hungrig.. Så fort hon hör oss tugga på något eller bara öppna kylskåpsdörren, så tar hon på sig "jag-svälter-ihjäl-ögonen" och sitter nära, nära. Självklart får hon smaka..

 

16 okt: Valplådan invigd och godkänd! Här kommer vi att tillbringa mycket tid framöver, med massor av mys. Det är ungefär 2,5 vecka kvar av dräktigheten nu och de små är minst sagt rörliga därinne i magen. Man kan inte se utanpå ännu, men man kan känna hur de buffar.
Fostren är ungefär 10 cm långa och nu växer de snabbt. Gianna tycker nog att magen är lite i vägen när hon ska lägga sig, men hänger glatt med på våra promenader i raskt tempo.
16 okt: Vi passar på att ta en bild i höstsolen när hon är nyborstad och fin - solen rakt i ögonen, men det gick bra ändå..
16 okt: Lite mysig pälsvård uppskattas.. Helt avslappnad ligger hon och njuter på trimbordet.
Magen har vuxit en del och midjemåttet är nu 80 cm!
13 okt: Ikväll kände jag små, små rörelser när jag höll handen på magen. Svagt, svagt, men ändå - det kändes! En sådan underbar känsla!
13okt: Hon hänger fortfarande med på våra långa, härliga promenader - även om hon börjar bli rundare om midjan nu. Idag mätte hon 77 cm.(Ungefär, svårt att mäta på exakt samma ställe varje gång.)
13 okt: Fikar ni? Jag då? Får inte jag?

13 okt: Blir det mat snart? Gianna är sååå hungrig! Så fort någon av oss pysslar i köket så kommer hon som ett skott..

Frukosten är inte lika intressant - bara om vi spetsar den med lite extra gott. Grillad fläskfilé funkar fint, tycker hon! ;-)
De andra målen slinker ner utan topping, det är bara frukosten som är lite sisådär.

10 okt: Prinsessan på "ärten". Där vi är, ligger Gianna. Vill vara nära, nära.

I magen fortsätter det hända grejer.
Inom kort kan man känna fosterrörelser - åh, som jag ser fram emot detta! Kroppsbehåringen börjar växa och tassarna och trampdynorna är nästan färdigbildade. Tikens buk är nu oftast tydligt förstorad, midjan har försvunnit. Fostren känner om man klappar på magen. Jag kan ju säga att jag klappar väldigt ofta..
10 okt: Vi njuter av härliga promenader i underbart väder. Gianna mår fint, bortsett från lite illamående på morgnarna ibland. Men med flera små mål mat om dagen, så funkar det bra. Matte har dessutom med en näve torrfoder som belöning under promenaderna, så svälter gör hon inte. (Gianna alltså ;-) )
10 okt: När kommer valparna då?
Vi får vänta runt 3 veckor till i alla fall - beroende på hur bråttom de har ut. Vi vet ju inte hur många, men ju fler valpar, desto starkare signaler från deras binjurar. Det är dessa som drar igång själva valpningen.
10 okt: Det kom en hälsning från blivande pappahunden Sully, som chillar hemma i trädgården.

07 okt: Lite pälsvård idag - jättemysigt, tycker både Gianna och jag. Hon är helt avslappnad på trimbordet och visar gärna upp att hon har blivit fin när hon är klar. Midjemåttet ligger idag på 74 cm och det börjar bli lite besvärligt att äta större matportioner. Rosa, lite utfyllda spenar skvallrar om att matbaren börjar göra sig beredd.

I magen händer det mycket nu. Valpfostrens tassar börjar ta form och snart bildas trampdynor, tår och klor.
Tarmsystemet som nu finns i navelsträngen, börjar bildas. Gommen stängs och efter dygn 33 kan gomspalt inte bildas.
Morrhåren börjar växa ut, ögonlock och öronlapparna växer och snart täcker de ögonen och örongångarna.
Fantastiskt!

05 sep:
Mycket tid i skogen blir det! Vi håller oss lite grann ifrån platser med många hundar med tanke på infektionsrisken just nu. Gianna njuter av långa, härliga promenader i vackert höstväder och lullar lite i sin egen lilla värld.
Att äta tre gånger om dagen gillar hon skarpt och vi har börjat fasa in den nya valpmaten så smått. Attans, vilka små löjliga kulor, tyckte hon. De fastnar ju under läppen! Fast goda!


29 sep: När man är dräktig får man (också) ligga i sängen.. Fast det gör hon för det mesta ändå.

Därinne i magen ligger de små.. Nu är de drygt 4 veckor gamla och det börjar hända en del kommande vecka. De små fostren är ca 3 cm stora och ökar snabbt i vikt. Ögonlock, ögonfransar och morrhår anläggs och yttre könsorgan börjar utvecklas.
Skeletten börjar mineraliseras och tårna skiljs från varandra.

Giannas bukomfång har ökat från 62 cm till 68 cm - redan!

27 sep: Självklart får man shoppa lite godis och fira på kliniken!
27 sep: Såhär glad blev matte!
Runt vecka 4 kan man skilja på fram- och bakben och denna veckan har ögon och öron bildats.
Till Giannas stora förtjusning kommer hon nu att få lite mera mat, uppdelat på tre mål om dagen.
27 sep: Lycka! Vi såg flera valpar, men svårt att räkna. Vi tror att det blir en rätt lagom kull!
27 sep: Dags för ultraljud och visst är Gianna dräktig!

25 sep: Underbara höstdagar! Det blir långa, härliga promenader.

Har mått lite illa på morgnarna ett par dagar, men äter med god aptit lite längre fram på dagen.
Vi tror att hon är dräktig och illamåendet beror i så fall på att hormoner och att livmodern vidgas. Dag 19 inplanteras embryot i livmodern.


 

20 sep: Är det inte mat snart?

19 sep: Njuter av lite pälsvård.. Fick väcka henne när jag skulle kamma andra sidan..

 

15 sep: Hon sover mycket, känns lite lugnare och är sååå hungrig!

 

1 - 2 sep: Vår resa till vackra Hameln resulterade i att Gianna och Sully fattade tycke för varann och parning har skett! Nu håller vi tummarna för valpar i slutet på oktober/början av november!

Tack för er fantastiska gästfrihet, Holger och Estelle!